Tarihçe

Bir grup meslektaşın 2009 yılında Portoroz’daki IFTA (International Family Therapy Association; Uluslararası Aile Terapisi Derneği) konferansında ülkemizde Çift ve Aile Terapisi (ÇAT) ve terapisti kavramlarının belirsizliğine dikkat çekmeleri ve uluslararası standartlarda eğitim programlarına gereksinim gibi konularda paylaşım ve işbirliği yapma isteği ile atılan ilk tohumlar, 2009 Kasım ayında IFTA Genel Sekreteri Dr. William Hiebert’ın ÇAT süpervizörlerinin eğitimi için İstanbul’da bir araya gelmesi ile yeşerdi. Böylece ÇAT alanında ortak fikirleri olan ve 2009’da sayısı 16 kişiye ulaşan grubumuz Çift ve Aile Terapileri Komitesi (ÇATKOM) adıyla çalışmalarına başladı.

ÇATKOM toplantılarının ana gündemini mesleğimizin bilinirliğini arttırmak, ülkemizde ÇAT eğitim ve eğitimci ölçütlerini belirlemek, Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğinin geliştirilmesi için önerilerimizi oluşturmak, mesleği ilgilendiren etik kuralları belirlemek ve bu kuralların uygulamaya geçirilmesi için neler yapılabileceğini tespit etmek gibi konular oluşturdu. 2009 yılından itibaren 3 yıla yakın bir süre ÇATKOM olarak toplanarak mesleki konularda ülkemizde yaşanan sorunları irdelemeye ve ilgili bakanlıklara öneriler götürmeye devam ettik. Grup kendi içinde mesleki eğitim, standartlar, etik ve sosyal çalışmalar komiteleri oluşturdu. Ülkemizde ÇAT alanında eğitim ve eğitimci ölçütlerinin belirlenmesi için uluslararası standartları inceleyip Türkiye için asgari eğitim ve eğitimci ölçütleri raporunu oluşturduk. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na önerilerimizi bildirdik. Ayrıca Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği hem taslak halindeyken hem de 4 Eylül 2012’de yürürlüğe girdikten sonra belirlediğimiz eksiklikleri ve önerilerimizi Bakanlığa ilettik. Bu çalışmalar, grubumuzu hem mesleğimiz konusunda görüşlerimizi temsil edebilmek hem de diğer meslektaşları grubumuza dahil edebilmek için genişlemeye götürdü. Böylece dernekleşme kaçınılmaz oldu ve 29 Mart 2012 tarihinde Çift ve Aile Terapileri Derneği (ÇATED) resmen kuruldu. ÇATKOM ve ÇATED üyelerinden Fatma Torun Reid’in 2011-2013 IFTA başkanı olması ve IFTA ile süregelen yoğun temaslarımız sonucu 2012’de IFTA’nın Türkiye şubesi (IFTA Division) olmaya hak kazanarak bütün dünya için bir örnek oluşturduk.

Bu süreç ve devamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile dernek adına temasa geçilerek yukarıda bahsi geçen eğitim ve eğitimci ölçütleri hakkında görüş bildirmeye devam ettik. Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğindeki uygulama ve standartlara yönelik eksikleri gerekçeleri ve çözüm önerileri ile belgeleyerek sunduk.

Derneğimiz ilk Genel Kurul toplantısını 10 Haziran 2012’de 46 üyenin katılımı ile gerçekleştirdi ve ilk Yönetim Kurulu’muz belirlenmiş oldu. Dernek olarak kuruluşumuzdan bu yana üye sayımız hızla artış gösterdi ve devam etmekte. 2 Aralık 2012’de derneğimizin tüm komiteleri biraraya gelerek, hedefler belirledi ve çalışmalara başladılar. Derneğin komiteleri ile ilgili bilgiye komiteler bağlantısının altından ulaşabilirsiniz.