Süpervizyon

Çift ve Aile Terapisi veya Danışmanlığı alanında evrensel nitelikteki eğitim programlarının tamamı, edinilen kuramsal bilgilerin uygulamaya geçirilmesi ve uygulama alanında yeterlilik kazandırılabilmesi için ‘uygulama’ ve ‘süpervizyon’ unsurlarını öngörmektedir.  Bu nedenle, yeterlilik temelli eğitim programlarında belirli düzeyde (saat bazında) birebir aileler, çiftler ve bireylerle görüşmeler yapılması ve yapılan bu görüşmeler için debelirli düzeyde (saat bazında) süpervizyon alınması gerekmektedir. Evrensel ölçütlere göre terapist adayı yürüttüğü her 5 saatlik terapi görüşmesi için en az 1 saat süpervizyon almalıdır.Süpervizyon; Çift ve Aile Terapisi alanında uzmanlamış ve süpervizyon üzerine eğitim almış deneyimli bir süpervizörün, terapist adayının eğitiminin bir parçası olarak birebir görüşmeler yaptığı bireyler, çiftler ve aileleri takip etmesi, danışanlar hakkında bilgi alması, terapinin ilerleyişini ve terapist adayının yetkinliklerini geliştirmek amacıyla gerekli yönlendirmeleri sağlaması anlamına gelmektedir. Süpervizyonun en temel amaçlarından bir diğeri de eğitimine devam etmekte olan terapist adaylarının performanslarını takip ederek danışanların iyiliklerini gözetmektir. Ayrıca süpervizyon terapist adaylarının mesleki kimliklerinin gelişimine önemli katkı sağlar.

Bireysel Süpervizyon: Bir veya iki terapist adayının aynı anda süpervize edilmesidir.

Grup Süpervizyonu: En fazla 10 terapist adayından oluşan süpervizyondur.

Canlı Süpervizyon: Süpervizörün görüşmeyi canlı olarak izlediği (aynalı odadan, video kamera ile farklı bir odadan veya bu koşullar sağlanamıyorsa odanın içinde) ve görüşmenin hem öncesinde hem sonrasında vak’anın değerlendirildiği ve terapist adayına vak’a hakkında ve kendi yetkinlikleri hakkında yapıcı geribildirimlerin sağlandığı süpervizyon.

Kayıtlı Süpervizyon: Terapist adayının danışanları ile yaptığı görüşmelerin görüntü veya ses kayıtları üzerinden yapıldığı süpervizyon.

Konsültasyon: Terapist adayının çalıştığı bireyler, çiftler ve aileler hakkında ve terapinin gidişatı hakkında sözel olarak süpervizöre bilgi verdiği ve bu bilgiler doğrultusunda yürütülen süpervizyondur.

Derneğimizin önerdiği süpervizyon ölçütlerine ve süpervizör kriterlerine web sitemizin IFTA Kriterleri bölümünden ulaşılabilir.