1. Aile Sempozyumu “Aile içi İlişkilerde Sorunlar ve Çözüm Arayışları”

Çift ve Aile Terapileri Derneği (ÇATED) tarafından 21 Eylül 2013 tarihinde İstanbul’da Işık Üniversitesi’nde, “Aile İçi İlişkilerde Sorunlar ve Çözüm Arayışları” konulu 1. Aile Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyuma, sahada çalışan çok sayıda uzman ve akademisyen hem konuşmacı hem de katılımcı olarak katkıda bulundu. Sempozyumda 4 temel aile kavramı çok boyutlu olarak ele alındı. Cinsellik ve Cinsiyet Rolleri, Boşanma, Aile içi Şiddet panellerinde bu kavramlar etraflıca ve farklı bakış açıları ile ele alındı. Son panelde ise ÇATED’in kuruluş amaçlarından biri olan Aile ve Çift Terapistinin Eğitimi ve Eğitiminde olması gereken standartlar tartışıldı.

ÇATED’in temel kuruluş amacı, çift ve aile terapisinin ülke genelinde tanınmasını, yaygınlaşmasını ve mesleki tanımının biçimlenmesini sağlamak, bununla birlikte etkin çift ve aile terapistinin en ideal koşullarda yetişmesi için “çift ve aile terapisi eğitiminin” koşul ve standartların tanımlanmasına dikkat çekmektir. Dünya ruh sağlığı camiasında çok eski bir tarihi olmaması ile birlikte, bir çok gelişmiş ülkede vatandaşlar aile ve çift terapisinden haberdar ve nasıl yararlanacağı konusunda bilinçli durumdalar. Ülkemizde son yıllarda hem mesleğin tanınmasıyla, hem devlet politikalarının bu konuya destek verişiyle, hem de uzmanlığın yaygınlaşmasıyla birlikte çiftler ve aileler ilişkileri ve sorunlarına destek almak için daha çok arayış içine girmeye başladılar. Ancak halıhazırda ülkemizde “aile ve çift terapisi” gelişmiş birçok ülkedeki gibi yaygınlaşmış bir servis değil. Bu nedenlerle ÇATED “aile ve çift terapisi” alanının tanınırlığını amaçlamakta.

Ülkemizde boşanma ve aile içi sorunlar eskiye oranla arttığı için mi bugün “aile ve çift terapisi” gündeme geliyor? Boşanma oranlarında artış var, ancak dramatik bir orandan bahsetmek mümkün değil. Evlenme oranlarının hala yüksek oluşu ve diğer yandan çift terapistlerine duyulan ihtiyacın artması ve gündeme gelmesi, çiftlerin ‘sorunlarını çözebildikleri, mutlu evlilikler ve ilişkiler’ içinde olmayı istedikleri anlamına geliyor. Bu ihtiyaca cevap verebilmekse elbette uzmanlık gerektirir. Ailede bireylerin sorunlarını bir uzmanın çerçevesinden görmelerini, gelişimsel olarak geliştirdikleri ilişki paternlerini fark etmelerini, hem kendilerinin hem de diğer aile üyelerinin duygusal ihtiyaçlarını fark edebilmelerini ve bunları çözebilecek beceriler geliştirebilmelerini ancak eğitimli ve deneyimli uzmanlar sağlayabilecektir. Dolayısıyla bu yeterliliğe sahip olan ruh sağlığı uzmanlarına duyulan ihtiyaç, aile ve çift terapistinin öneminin altını çiziyor. Terapistin yetkin olabilmesi, aile sistemine yararlı müdahalelerde bulunabilmesi ve aileyi bir sistem olarak ele alabilmesi için uluslararası standartlarda etkinliği kanıtlanmış eğitim modüllerini almış olması ve belirli bir deneyim ve süpervizyon sürecinden geçmiş olması gerekiyor. Derneğimizin kuruluş amaçlarından biri de buna dikkat çekmektir. Gerçekleştirdiğimiz sempozyumun ana temalarından biri olan Aile Terapisi Eğitimi Standartlarında konuşmacıların özelikle vurguladığı başlıklardan biri bu temaydı.

1.Aile Sempozyumda altı çizilen önemli başlıklardan biri de “aile içi şiddet”ti. Panelde konuşmacılar aie içi şiddetin psikolojik, toplumsal, hukuki süreçleri üzerinde ayrı ayrı durdular ve multidisipliner bir bakış açısıyla, ortak çalışmanın önemini vurguladılar. Şiddetin istatistiki anlamda azalmadığı ama yapılan sosyal sorumluluk projeleriyle ve medyanın konunun üzerinde durmasıyla toplumsal farkındalığın arttığı kayda geçti.
“Cinsellik rolleri ve cinselliğin ilişkiye yansıması”, sempozyumda ilgi çeken bir başka paneldi. Özellikle cinsel rollerin çok küçük yaşlarda aile tarafından veriliyor oluşuna dikkat çekildi ve farklı cinsel yönelimleri olan kişilerin ailelerinin, onlarla çalışan terapistlerin ve toplumun genel duruşları üzerinden ‘mitler ve idealler’ tartışıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı temsil eden konuşmalarda, devletin “aile” olgusuna bakışının ciddiyetini ve “aile ve çift terapistlerinin” eğitimine verdikleri önemi duymak da dernek olarak ve uygulayıcı olarak hepimizi memnun etti.

ÇATED’in alana hizmet amacıyla düzenleyeceği önümüzdeki sempozyumlarında katılımcı sayısıyla birlikte “çift ve aile terapisi”ne dair ilgiyi de arttıracağını bu sempozyumda deneyimlemiş olduk.
ÇATED Düzenleme Kurulu Adına,

Didem Doğan
(Çift ve Aile Terapisti)
ÇATED Eğitim Komisyonu Başkanı